You are here
Home > Question Bank > GK > Renaissance in Kerala : QA

Renaissance in Kerala : QA

The foundations of social changes in Kerala may be traced back to 16th century. The formation of Kerala state and development of Malayalam language in its modern form influenced renaissance of Kerala . Contributions of poets like Kumaran Assan helped reformation in Kerala over literature and knowledge. Enlightenment in Kerala was driven by Sree Narayana Guru, Ayyankali etc. belonged to caste groups considered lower in the social settings of 19th century Kerala. In Kerala Public Service Commission examinations, questions related to Kerala renaissance is an important section.

1. Who is regarded as the Greatest Keralite of 20th century?
(a) Sree Narayana Guru
(b) Brahmananda Sivayogi
(c) Ayyankali
(d) Thycaud Ayya

Answer: a

2. ‘I have been touring different parts of the world. During these travels, I have had the good fortune
to come into contact with several saints and maharshis. But I have frankly to admit that I have
never come across one who is spiritually greater than Swami Sree Narayana Guru of Kerala”
Whose words are these?
(a) Gandhiji
(b) Rabindranath Tagore
(c) Thycaud Ayya
(d) Ramana Maharshi

Answer: b

3. The first Sanyasa disciple of Sree Narayana Guru:
(a) Sivalinga Swamikal
(b) Bodhananda Swamikal
(c) Anandatheertha Swamikal
(d) Kittan Writer

Answer: a

4. Whom Sardar K.M.Panicker called the ‘Madan Mohan Malavya of Kerala’?
(a) Chattampi Swamikal
(b) Mannath Padmanabhan
(c) Sree Narayana
Guru(d) K.Kelappan

Answer: b

5. Name the leader of renaissance who was ousted from his caste for the reason of attending the
Ahmedabad Congress Session of 1921?
(a) Mannath Padmanabhan
(b) T.K.Madhavan
(c) V.T.Bhatatirippad
(d) Ayyankali

Answer: c

6. Who is the author of the book ‘Brahmarshi Sree Narayana Guru’ which is selected by National
Academy of Letters to translate into 23 languages including English?
(a) T.Bhaskaran
(b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu
(d) Natarajaguru

Answer: a

7. Under whose compulsion C.Kesavan joined Law College Thiruvananthapuram to study law?
(a) Kumaranasan
(b) Dr.Palpu
(c) Sree Narayana Guru
(d) C.V.Kunhiraman

Answer: c

8. From whom Chattampi Swami learned Marma Vidhya?
(a) Atmananda Swamikal
(b)Agamananda Swamikal
(c) Thycaud Ayya
(d) Ayya Vaikundar

Answer: a

9. C.Kesavan married Vasanthi, a school teacher, who was the daughter of the social activist:
(a) Dr.Palpu
(b) Kumaranasan
(c) C.V.Kunhiraman
(d) V.K.Velayudhan

Answer: c

10. The seat of Kerala State Library Council:
(a) Thrissur
(b) Thiruvananthapuram
(c) Kochi
(d) Kozhikode

Answer: b

11. Who was ridiculously called ‘Kafur’ by the conservative sect of muslims as they opposed his
reformist activities?
(a) Abdur Rehman
(b) Vakkom Maulavi
(c) Kunhahammad Haji
(d) Thangal Kunj Musalyar

Answer: b

12. The motto of Kerala Sasthra Sahitya Parishad:
(a) Knowledge is power
(b) ‘Science for social revolution’
(c) Grow with reading
(d) Literacy in Kerala

Answer: b

13. The mouth piece of Kerala Grantha Sala Sangham:
(a) Granthalokam
(b) Sahityalokam
(c) Vigyana Kairali
(d) Keli

Answer: a

14. Name the prime minister who visited Kerala during the Liberation Struggle:
(a) Indira Gandhi
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Morarjee Desai

Answer: c

15. The first member of Pulaya community to be nominated to Travancore Legislative Assembly:
(a) T.T.Kesavan Sasthri
(b) P.C.Chanchen
(c) Pandit Karuppan
(d) Ayyankali

Answer: d

16. Jaathikkummi is the famous work of:
(a) Dr.Palpu
(b) Kumaranasan
(c) Pandit Karuppan
(d) Sree Narayana Guru

Answer: c

17. “Not for argument but to know and inform others”. These words were the theme of the conference
held at____ under the leadership of Sree Narayana Guru in 1924:
(a) Aruvippuram
(b) Chempazhanthi
(c) Vaikom
(d) Aluva

Answer: d

18. Njanodayam Sabha’ was founded under the patronage of Pandit Karuppan at:
(a) Anappuzha
(b) Kodungallur
(c) Edakochi
(d) Thevara

Answer: c

19. ‘Prachina Malayalam’ was authored by:
(a) Sree Narayana Guru
(b) Agamananda
(c) Vagbhatananda
(d) Chattampi Swamikal

Answer: d

20. Cochin Pulaya Maha Sabha was founded by:
(a) Ayyankali
(b) T.T.Kesavan Sasthri
(c) Pandit Karuppan
(d) None of these

Answer: c

21. In which year Dr.P.Palpu was born?
(a) 1863
(b) 1856
(c) 1873
(d) 1878

Answer: a

22. The founder of Thathva Prakashika Ashram at Kozhikode:
(a) Alathur Sivayogi
(b) Vagbhatananda
(c) Sahodaran Ayyappan
(d) None of these

Answer: b

23. Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents?
(a) Ayya Vaikundar
(b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu
(d) Pandit Karuppan

Answer: a

24. Vakkom Abdul Khadir Moulavi was born in 1873 in _____ district.
(a) Kollam
(b) Kottayam
(c) Thiruvananthapuram
(d) Ernakulam

Answer: c

25. ‘Moksha Pradeepa Khandanam’ was written by:
(a) Brahmananda Sivayogi
(b) Chattampi Swamikal
(c)Sree Narayana Guru
(d) Agamananda

Answer: b

26. The only foreign country visited by Sree Narayana Guru:
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Burma
(d) Sri Lanka

Answer: d

27. After becoming the disciple of Sree Narayana Guru, to which place Kumaru (Kumaranasan) was
sent for higher studies in Sanskrit?
(a) Bangalore
(b) Chennai
(c) Delhi
(d) Mumbai

Answer: a

28. Who authored ‘Anandasutram’?
(a) Sree Narayana Guru
(b) Brahmananada Sivayogi
(c) Chattampi Swamikal
(d) Vaikunta Swamikal

Answer: b

29. The only poet in Malayalam who became ‘mahakavi’ without writing a ‘mahakavyam’:
(a) Ulloor
(b) Vallathol
(c) Kumaranasan
(d) None of these

Answer: c

30. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva?
(a) 1924
(b) 1914
(c) 1904
(d) 1888

Answer: b

31. The prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University in the year ___.
(a) 1922
(b) 1924
c) 1920
(d) 1918

Answer: a

32. “His grandfather Hrishikesan and his father Muthukumaran were great yogis and were
migrated to Tamilnadu from Pampumkadu in Malabar during Tipu Sultan’s aggression. Lord
Subramanya was their family deity. At the age of 12, he received spiritual initiation from two Tamil
Saints, Sachidananda Maharaj and Sri Chitti Paradeshi.”-The person mentioned here is:
(a) Ayya Vaikundar
(b) Thycaud Ayya
(c) Chattampi Swamikal
(d) Karunakara Guru

Answer: b

33. The name ‘Sivagiri’ was given by:
(a) Dr.Palpu
(b) Sree Narayana Guru
(c) Ayyankali
(d) Chattampi Swamikal

Answer: b

34. The real name of Vagbhatananda Gurudevar:
(a) V.K.Gurukkal
(b) Subbarayan
(c) Ayyappan
(d) Muthukutty

Answer: a

35. Kumaranasan passed away in the year :
(a) 1924
(b) 1928
(c) 1922
(d) 1923

Answer: a

36. Vagbhatananda Gurudevar was a disciple of :
(a) Sree Narayana Guru
(b) Chattampi Swamikal
(c) Agamananda
(d) Thycaud Ayya

Answer: a

37. The work of Kumaranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an
artifact of flesh):
(a) Veenapoovu
(b) Karuna
(c) Leela
(d) Nalini

Answer: c

38. The novel ‘Guru’ depicts the life of Sree Narayana Guru is authored by:
(a) K.Surendran
(b) R.Sukumaran
(c) O.V.Vijayan
(d) Karunakara Guru

Answer: a

39. Which organisation inspired Ayyan Kali to establish Sadhujana Paripalana Sangham?
(a) N.S.S.
(b) SNDP Yogam
(c) I.N.C.
(d) Servants of India Society

Answer: b

40. Who studied at the ‘Patasala’ of Pettayil Raman Pillai Asan and became the monitor of the class?
(a) Sree Narayana Guru
(b) Ayyankali
(c) Chattampi Swamikal
(d) Ayya Vaikundar

Answer: c

41. The mouth piece of Sadhujana Paripalana Sangham, started in 1913:
(a) Service
(b) Yoganadam
(c) Vivekodayam
(d) Sadhujana Paripalini

Answer: d

42. The Goverment of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all
‘avarnas’ in the year:
(a) 1936
(b) 1928
(c) 1948
(d) 1937

Answer: b

43. Name the social reformed who had contacts with Sree Narayana Guru and Brahmananda Sivayogi:
(a) Ayyankali
(b) Thycaud Ayya
(c) Vagbhatananda
(d) Ayya Vaikundar

Answer: c

44. ‘Atmopadeshasatakam’ was authored by:
(a) Agamananda
(b) Dr.Palpu
(c) Kumaranasan
(d) Sree Narayana Guru

Answer: d

45. Who led the starvation march?
(a) A.K.Gopalan
(b) V.T.Bhatatirippad
(c) Mannath Padmanabhan
(d) None of these

Answer: b

46. Who was known as the ‘Saint without Saffron’?
(a) Thycaud Ayya
(b) Ayya Vaikundar
(c) Chattampi Swamikal
(d) Sree Narayana Guru

Answer: c

47. Name the leader related to the ‘Muthukulam Speech’ of 1947?
(a) C.Kesavan
(b) Mannath Padmanabhan
(c) A.K.Gopalan
(d) Ayyankali

Answer: b

48. Who gave financial aid to Kumaranasan to get education from Bangalore and Kolkata?
(a) T.K.Madhavan
(b) Dr.Palpu
(c) Swami Vivekananda
(d) M.Govindan

Answer: b

49. Who headed a deputation which submitted a memorandum signed by 23000 persons before the
Regent Queen during the Vaikom Satyagraha?
(a) Mannath Padmanabhan
(b) Kumaranasan
(c) T.K.Madhavan
(d) Changanassery Parameswaran Pillai

Answer: d

50. Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925?
(a) Sathyavratha
(b) Bodhananda
(c) Sivalingadasa
(d) Prakashananda

Answer: b

  • Prof. V. Balachandran

Study well and check your knowledge and efficiency through MOCK EXAM in this site.

Top