You are here
Home > Articles > General Knowledge for University Asst Exam

General Knowledge for University Asst Exam

You can start preparation for Kerala PSC University Assistant examination from here. Kerala Public Service Commission is going to conduct competitive exam for the post of University Assistant within six months time limit.
All those, who are going to appear for the examination can study on this platform and also can do MOCK Exam based on the QA for Kerala PSC, University Assistant Syllabus 2019.
To get selected for recruitment of the post of University Assistant, applicants need to get qualifying marks in exam. So you can study 24×7 based on the syllabus and pattern for better result.

1. The headquarters of Shree Sankaracharya University of Sanskrit is at:
(a) Thiruvananthapuram
(b) Malappuram
(c) Kalady
(d) Punalur
Answer: c

2. Kerala Kalamandalam is a …..University
(a) Deemed University
(b) Central University
(c) State University
(d) Regulatory authority
Answer: a

3. The elections to the three- tier Panchayat Raj institutions are conducted by
(a) Election Commission of India
(b) State Election Commission
(c) Planning Commission
(d) Social Welfare Department
Answer: b

4. Which is the busiest ocean route of the world
(a) Indian Ocean
(b) North Atlantic Ocean
(c) South Atlantic Ocean
(d) Pacific Ocean
Answer: b

5. The coastline of India including those of the islands is:
(a) 15200 km
(b) 7816.6 km
(c) 7516.6 km
(d) 6200 km
Answer: c

6. Thunchath Ezhuthachan Malayalam University established in which year ?
(a) 2012
(b) 2013
(c) 2014
(d) 2015
Answer: a

7. The oldest inhabitants of India are considered to be:
(a) Negritoes
(b) Mediterranean
(c) Mongoloids
(d) Indo-Aryans
Answer: a

8. The phenomenon of ‘equinox’ is due to:
(a) gravitational pull of the planet
(b) Shape of the earth
(c) Rotation of earth on its axis
(d) Revolution of Earth on its inclined axis
Answer: d

9. The mughal emperor who called Kashmir as ‘paradise on earth’?
(a) Shah Jahan
(b) Jehangir
(c) Babur
(d) Akbar
Answer: b

10.Which planet is called ‘earth’s twin’?
(a) Mars
(b) Mercury
(c) Jupiter
(d) Venus
Answer: d

11.The organism that can travel in accordance with the magnetic field of the earth:
(a) Snake
(b) Snail
(c) Dolphin
(d) Spider
Answer: b

12.The escape velocity of the earth is …..km per second
(a) 11.8
(b) 12.2
(c) 11.2
(d) 10.8
Answer: c

13.The book “India 2020″ is written by:
(a) Dalai Lama
(b) Jawaharlal Nehru
(c) L.K.Advani
(d) A.P.J.Abdul Kalam
Answer: d

14. University of Kerala established in …. ?
(a) 1937
(b) 1940
(c) 1947
(d) 1949
Answer: a

15.The oldest mountain ranges in the world:
(a) Himalayas
(b) Karakoram
(c) Aravallis
(d) Andes
Answer: c

16.Malacology is the study of
(a) Mammals
(b) Crustaceans
(c) Dinosaurs
(d) Molluscs
Answer: d

17.The 73rd Amendment of the constitution came into force in
(a) 1992
(b) 1993
(c) 1994
(d) 1995
Answer: b

18. Vice Chancellor of Kerala University is
(a) Prof. V.P. Mahadevan Pillai
(b) Prof. Jayashankar
(c) V. K. Ramachandran
(d) Paul Antony
Answer: a

19.The mountain range between Narmada and Tapti:
(a) Karkoram
(b) Patkai
(c) Aravalli
(d) Satpura
Answer: d

20.Which State has the lowest number of Members in the Legislative Assembly?
(a) Goa
(b) Sikkim
(c) Manippur
(d) Meghalaya
Answer: b

21.The substance known as ‘Blue gold”:
(a) Copper sulphate
(b) Diamond
(c) Water
(d) None of these
Answer: c

22.The substance which has the highest expansivity in normal temperature:
(a) Gold
(b) Diamond
(c) Caesium
(d) Silver
Answer: c

23.Lalgudi G.Jayaraman is a maestro of:
(a) Veena
(b) Sitar
(c) Tabla
(d) Violin
Answer: d

24.Which layer of the atmosphere is closest to the surface of the earth:
(a) Thermosphere
(b) Mesosphere
(c) Stratosphere
(d) Troposphere
Answer: d

25. A University in India is the alma mater of two Indian Physics Nobel Laureates, CV Raman and Subrahmanyan Chandrasekhar. Which is that university ?
(a) University of Delhi
(b) University of Kerala
(c) University of Madras
(d) University of Mysore
Answer: c

26.The Bhoodan movement was started at:
(a) Nagaur
(b) Pochampally
(c) Chadayamangalam
(d) Wardha
Answer: b

27.The University of Mysore was established by
(a) H. V. Nanjundaiah
(b) Mokshagundam Visvesvarayya
(c) C. R. Reddy
(d) Krishnaraja Wodeyar IV
Answer: d

28.Who was defeated by Babur in the battle of Khanwa in 1527?
(a) Ibrahim Lodhi
(b) Rana Pratap
(c) Rana Sangram Singh
(d) Prithviraj Chauhan
Answer: c

29.Bhatnagar Award is given in the field of:
(a) Journalism
(b) Literature
(c) Science & Technology
(d) Cinema
Answer: c

30.The real name of Banabhatta:
(a) Vishnu Sharma
(b) Vishnugopan
(c) Vishnugupta
(d) Ram Bola
Answer: b

31. The first Asian country to sent a space shuttle:
(a) Japan
(b) India
(c) Pakistan
(d) China
Answer: d

32. University of Bologna is located in …
(a) Germany
(b) Italy
(c) USA
(d) Russia
Answer: b

33. Cambridge University founded in ….
(a) 1209
(b) 1309
(c) 1310
(d) 1329
Answer: a

34. The study of earth quakes:
(a) Orontology
(b) Gerontology
(c) Seismology
(d) Plate tectonics
Answer: c

35. In which schedule of the constitution provisions related to Municipal Administration is included
(a) 9
(b) 8
(c) 12
(d) 11
Answer: c

36. The gravitational attraction is highest in the region of:
(a) Equator
(b) Temperate region
(c) Poles
(d) Tropic of Cancer
Answer: c

37. Who introduced ‘Sreenikethan experiment’?
(a) Vinoba Bhave
(b) Spencer Hatch
(c) Rabeendranath Tagore
(d) S.K.Dey
Answer: c

38. A distroyed University in India re-opened after 800 years in Bihar. Name the university…
(a) Nalanda University
(b) Santi Niketan
(c) Thakshasila
(d) Patna University
Answer: a

39. The headquarters of University Grants Commission is at:
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Bengaloru
Answer: c

40.The University of Manchester got Guinness World Record for
(a) Biggest thesis
(b) Most number of students
(c) Biggest examination conducted
(d) Tying the tightest knot ever produced
Answer: d

41.M G University , Kottayam established in 1983. In which date ?
(a) January, 26
(b) October , 2
(c) August, 15
(d) January, 30
Answer: b

42.The founder of Pallava dynasty:
(a) Simhavishnu
(b) Dantidurgan
(c) Karikalan
(d) Simukha
Answer: a

43.The Nationality of Pablo Neruda:
(a) British
(b) Chilian
(c) French
(d) German
Answer: b

44.What is the colour of the blood of cockroach?
(a) Red
(b) Blue
(c) Colorless
(d) None of these
Answer: c

45.The first disease that was eradicated from the earth:
(a) Leprocy
(b) Small pox
(c) Plague (d) Diphtheria
Answer: b

46. The the first Chancellor of the university
(a) Chithira Thirunal Balarama Varma
(b) C. P. Ramaswami Iyer
(c) Swathi Thirunal
(d) John Roberts

Answer: a

47. The first Minister for Community Development in the Central Cabinet
(a) Vallabhbhai Patel
(b) Shanmugham Chetty
(c) John Mathai
(d) S.K.Dey
Answer: d

48. First Vice President of India to die in harness:
(a) Dr.Zakkir Hussain
(b) Krishan Kant
(c) V.V.Giri
(d) Dr.S.Radhakrishnan
Answer:b

49. The rarest gas in the atmosphere:
(a) Argon
(b) Krypton
(c) Xenon
(d) Radon
Answer: d

50 . Which is the oldest university, still-functioning in the English-speaking world ?
(a) Heidelberg University
(b) Howard University
(c) Oxford University
(d) Georgetown University
Answer: c

-Prof. C S Chandran

Top