You are here
Home > Question Bank > GK > G K for KPSC Exams

G K for KPSC Exams

The General Knowledge questions given below are from previous question papers of KPSC exams. Try to practice in 30 minutes. For each correct answer to be given one mark and 0.33 mark to be deducted for each wrong answer. No negative marks for unattended questions. If the score is 41 or above- very good. 35- 40 -Good. Below 20 needs improvement through extensive practice. Try MOCK EXAM in this site for better evaluation: https://careermagazine.in/category/mock-exam/

 

1. The Indian who got Nobel Prize for the study about stars:
(a) CV Raman
(b) S Chandrasekhar
(c) Meghanath Saha
(d) JC Bose
Answer: b

2. Who is known as ‘the mother of Indian Revolution’?
(a)Annie Besant
(b) Beena Das
(c) Madam Bhikaji Kama
(d) Sarojini Naidu
Answer: c

3. Who sang the opening song, ‘ Vande Mataram’ in the ‘Independence meeting’ of Constituent Assembly began at the Council Chamber of Parliament building in New Delhi at 11 p.m. on August 14th, 1947?
(a) Vijayalekshmi Pandit
(b) Sarojini Naidu
(c) Sucheta Kripalani
(d) M.S.Subalekshmi
Answer: c

4. The bicentenary of both of these persons was celebrated in 2009. Both of them born on 12th February, 1809. One was an American politician and the other was a British naturalist. Identify these eminent persons:
(a) George Washington and Lamarch
(b) Abraham Lincoln and Isac Newton
(c) Andrew Johnson and Lamarch
(d) Abraham Lincoln and Charles Darwin
Answer: d

5. Paul Muller who identified the insecticidal properties of DDT in 1939 awarded the Nobel Prize for 1948 in the subject:
(a) Physiology or Medicine
(b) Chemistry
(c) Physics
(d) Peace
Answer: a

6. The gas responsible for the smell of rotten egg:
(a) Sulphur dioxide
(b) Hydrogen sulphide
(c) Nitrous oxide
(d) CO2
Answer: b

7. The only person to get Nobel literature prize and Oscar:
(a) Bertrand Russel
(b) George Bernard Shaw
(c) H.G.Wells
(d) Winston Churchill
Answer: b

8. Who repealed the internal emergency that was brought into effect on 26 th June 1975?
(a) Fakruddin Ali Ahmed
(b) B.D. Jatti
(c) N. Sanjeeva Reddy
(d) R Venkataraman
Answer: b

9. The second largest terrestrial mammal:
(a) White Rhinoceros
(b) Hippopotamus
(c) Giraffe
(d) Polar Bear
Answer: a

10. Giant Panda belongs to the family of:
(a) Cat
(b) Dog
(c) Cattle
(d) Bear
Answer: d

11. The Indian leader who had failed to present himself at the horse riding examination for ICS, and had been disqualified for the Service.
(a) Subhas Chandra Bose
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Satyendranath Tagore
(d) Bankim Chandra Chatterjee
Answer: b

12. After graduating from Wilson College, Mumbai, he joined the civil service and became a Deputy Collector. Later, he left the service and became a freedom fighter. Name the prime minister of India mentioned here:
(a) HD Dewe Gowda
(b) PV Narasimha Rao
(c) Morarji Desai
(d) Charan Singh
Answer: c

13. The first plant mentioned in Hortus Malabaricus:
(a) Teak
(b) Coconut tree
(c) Ficus
(d) Paddy
Answer: b

14. The ‘Dronacharya Award’ is given to:
(a) Coaches
(b) Umpires
(c) Sports editors
(d) Sports Journalists
Answer: a

15. The torch used to kindle the Olympic flame is first lit at:
(a) Athens
(b) London
(c) Vatican
(d) Olympia
Answer: d

16. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?
(a) Geeth Sethi
(b) Wilson Jones
(c) Prakash Padukone
(d) Kamal Nath
Answer: b

17. The Jawahar Institute of Mountaineering and Winter Sports is located at
(a) Pahalgam
(b) Darjeeling
(c) New Delhi
(d) Shimla
Answer: a

18. In which Indian state did the game of Polo originate?
(a) Meghalaya
(b) Tripura
(c) Asom
(d) Manipur
Answer: d

19. Robert Peary became the first man to reach north pole in:
(a) 1911
(b) 1910
(c) 1909
(d) 1098
Answer: c

20. Who led the revolution in China in 1911 that ended the rule of Manchu (Qing) dynasty?
(a) Mao Zedong
(b) Sun Yat Sen
(c) Chiang Kaishek
(d) Deng Xio Ping
Answer: b

21. Who faced inquisition as he questioned Geocentric theory?
(a) Newton
(b) Ptolemy
(c) Galileo
(d) Kepler
Answer: c

22. Who was known as ‘the magician of Menlo Park’?
(a) Edison
(b) Einstein
(c) Oppenheimer
(d) Daimler
Answer: a

23. Who formulated ‘Laws of Gravitation’?
(a) Dunlop
(b) Faraday
(c) Edison
(d) Isac Newton
Answer: d

24. Who discovered Safety Razor?
(a) Gillette
(b) James Puckle
(c) Waterman
(d) Dunlop
Answer: a

25. In which year Eiffel Tower was built in Paris?
(a) 1879
(b) 1889
(c) 1892
(d) 1899
Answer: b

26. Abraham Lincoln, the 16th president of USA was assassinated in:
(a) 1863
(b) 1865
(c) 1867
(d) 1869
Answer: b

27. Queen Victoria of England passed away in:
(a) 1899
(b) 1900
(c) 1901
(d) 1902
Answer: c

28. They are the only exclusively Asian genus of extant great ape. Native to Indonesia and Malaysia, they are currently found only in rainforests on the islands of Borneo and Sumatra. They are among the most intelligent primates.- Name the animal:
(a) Lemur
(b) Orangutan
(c) Gorilla
(d) Loris
Answer: b

29. The Nitrogen base not present in RNA:
(a) Cytosine
(b) Guanine
(c) Adinine
(d) Thymine
Answer: d

30.The Indus water treaty of 1960 gives India exclusive use of all of the waters of the Eastern Rivers of Indus system and their tributaries before the point where the rivers enter Pakistan. Which one of the following does not belong to the Eastern Rivers?
(a) utlej
(b) Ravi
(c) Jhulum
(d) Beas
Answer: c

31. This is the only example of a divided capital in the world. The country is situated at the junction of three continents. Name the capital of Mediterranean island nation:
(a) Victoria
(b) Nicotia
(c) Hamilton
(d) Edinburh
Answer: b

32. The region of Indian union which is not geographically a part of South Asia:
(a) Lakshadweep
(b) Rameswaram
(c) Andaman Nicobar
(d) Goa
Answer: c

33. The largest province of British India at the time of independence:
(a) Madras
(b) United Province
(c) Bombay
(d) Bengal
Answer: d

34. Hammurabi is known for the set of laws called Hammurabi’s Code, one of the first written codes of law in recorded history. He was the ruler of:
(a) Egypt
(b) China
(c) Babylon
(d) Greece
Answer: c

35. Which one of the following is not a peninsular river?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Kosi
(d) Kaveri
Answer: c

36. Who killed Michael O’Dyer to revenge for the Jallian Walla
Bagh Massacre?
(a) Bhagat Singh
(b) Surya Sen
(c) Uddham Singh
(d) Madanlal Dhingra
Answer: c

37. Which Artcle of the Constitution of India provides that the State shall take steps to organize village Panchayats andendow them with such powers and authority to enable them to function as units of local self Government?
(a) 40
(b) 44
(c) 46
(d) 42
Answer: a

38. Under the Right to Information Act, 2005 the authorty concerned should furnish the reply within a period of……… days:
(a) 15
(b) 30
(c) 45
(d) 60
Answer: b

39. The number of non-permanent members in UN Security Council from Africa:
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 1
Answer: c

40. Most of the Constitution of India has been erected on the debris of:
(a) Govt. of India Act, 1935
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919
(d) Govt. of India Act, 1947
Answer: a

41. The British crown assumed soveregnty over India from East India Company, through the ……
(a) Indian Council’s Act 1861
(b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1892
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: b

42. Minto-Morley Reforms were introduced in:
(a) 1892
(b) 1861
(c) 1909
(d) 1919
Answer: c

43. What was also known as Montague-Chelmsford Reforms?
(a) Govt of India Act, 1858
(b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: d

44. The reform which introduced the element of election in indirect manner for the first time:
(a) Indian Council Act, 1861
(b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: b
45. Who presided over the first All Kerala Conference of Congress held in Ottappalam in 1921:
(a) C.Sankaran Nair
(b) T.Prakasam
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Annie Besant
Answer: b
46. Which amendment of the Constitution transferred ‘education’ from State list to Concurrent list?
(a) 44
(b) 52
(c) 42
(d) 61
Answer: c

47. Local time of any place is ……. when the sun is exactly overhead:
(a) 12 Noon
(b) 6.00 am
(c) 6 .00pm
(d) 9.00 pm
Answer: a

48. The Prime Meridian passes through …….
(a) Vatican
(b) New York
(c) Rome
(d) London
Answer: d

49. Indian Standard time is …….. hours ahead of Greenwich Mean Time:
(a) 4.5
(b) 5.5
(c) 6.5
(d) 7.5
Answer: b

50. The earth takes …….. minutes to rotate through one
degree of longitude.
(a) 15
(b) 8
(c) 4
(d) 60
Answer: c

Top