You are here
Home > Model Questions > General English for Secretariat Asst Exam.

General English for Secretariat Asst Exam.

General English for Secretariat Assistant Exam, consist of questions related to: Nouns, – Singular and Plural Nouns, Count Nouns vs. Non-Count Nouns, Possessive Nouns, Pronouns, Verbs, – Action Verbs, Adjectives, Comparative and Superlative Adjectives, Conjunctions – Coordinating and Correlative, Conjunctions – Subordinating, Conjunctive Adverbs , Articles – Indefinite and Definite , Adverbs, Active Voice and Passive Voice, Indicative, Imperative, Subjunctive Mood , Simple Tense, Progressive and Perfect Tense, Perfect , Progressive Tense, Irregular Verbs, Gerunds, Infinitives , Auxiliary Verbs – ‘Be’, ‘Do’, ‘Have’’, Auxiliary Verbs – ‘Will/Would’, ‘Shall/Should’ , Auxiliary Verbs – ‘Can/Could’, ‘May/Might/Must’ , Prepositions – ‘On’, ‘At’, ‘In’, Prepositions – ‘Of’, ‘To’, ‘For’, Prepositions – ‘With’, ‘Over’, ‘By’, Interjections, Capitalization etc. Following questions and answers will help you to understand the pattern of questions.

1. Pick out the word which is nearest in meaning to ‘Compliment’
(A) to praise
(B) duplicate
(C) make complete
(D) complete
Ans: (A) to praise

2. ‘He resembles his father’ means:
(A) He takes after his father.
(B) He looks after his father.
(C) He imitates his father.
(D) He follows his father.
Ans: (A) He takes after his father.

3. My sister is very good ………………..cooking.
(A) in
(B) about
(C) at
(D) for
Ans: (C) at

4. That girl isn’t very attractive, ……………?
(A) is that
(B) is it
(C) isn’t she
(D) is she
Ans: (D) is she

5. Of my three daughters she is …………………
(A) elder
(B) the eldest
(C) older
(D) oldest
Ans: (B) the eldest

6. This way is ……………….. the best.
(A) much
(B) many
(C) a few
(D) none of these
Ans: (A) much

7. Mary is …………… older than what she appears.
(A) many
(B) much
(C) very few
(D) too
Ans: (B) much

8. There are ……………… than twenty boys in the class.
(A) lesser
(B) less
(C) few
(D) fewer
Ans: (D) fewer

9. Has anyone ever called you a fool? (Turn into passive )
(A) Have you ever been called a fool ?
(B) Has you ever called a fool ?
(C) Were you ever called a fool ?
(D) none of these
Ans: (A) Have you ever been called a fool ?

10. Most of the houses in this street …………….. new.
(A) are
(B) is
(C) was
(D) none of these
Ans: (A) are

11. This is the matter ……………………I am proud.
(A) which
(B) that
(C) who
(D) of which
Ans: (D) of which

12. There are …………………. interesting poems in this collection .
(A) any
(B) neither
(C) some
(D) an
Ans: (C) some

13. I wish I ……………… a computer .
(A) had
(B) have
(C) will have
(D) would have
Ans: (A) had

14. He wore a mask so that nobody ………………….. him .
(A) would recognize
(B) won’t recognize
(C) can recognize
(D) may recognize
Ans: (A) would recognize

15. I will give my telephone number ……………….. to contact me .
(A) in case you will need
(B) in case you would need
(C) in case you need
(D) in case you may need
Ans: (C) in case you need

16. The new manager has ……………….. many changes .
(A) brought about
(B) brought round
(C) brought up
(D) brought off
Ans: (A) brought about

17. When I came in , a cat ……………….. in my chair .
(A) sleeping
(B) is sleeping
(C) slept
(D) was sleeping
Ans: (D) was sleeping

18. You should bring your hall ticket with you to the examination hall ………………..you will not be allowed to enter the hall .
(A) as a result
(B) if so
(C) otherwise
(D) however
Ans: (C) otherwise

19. I spoke to her ………………..
(A) in the telephone
(B) on the telephone
(C) by the telephone
(D) with the telephone
Ans: (B) on the telephone

20. They went home after they ……………….. their work .
(A) finished
(B) had finished
(C) were finished
(D) would finish
Ans: (B) had finished

21. These are the books without ……………….. you can not write the examination .
(A) that
(B) whom
(C) who
(D) which
Ans: (D) which

22. If I were you, I ……………….. that scooter.
(A) will not buy
(B) wouldn’t buy
(C) shall not buy
(D) didn’t buy
Ans: (B) wouldn’t buy

23. If she agrees I ……………….. inform you.
(A) will
(B) would
(C) would have to
(D) should
Ans: (A) will

24. I can only see……………
(A) a few bottle
(B) many bottles
(C) a little bottles
(D) a few bottles
Ans: (D) a few bottles

25. He chose sometimes from Shakespeare’s Sonnets as the …………..for his essay.
(A) epigram
(B) epilogue
(C) epigraph
(D) epitaph
Ans: (C) epigraph

26. The money was distributed equally ………………..all the employees.
(A) among
(B) between
(C) with
(D) beside
Ans: (A) among

27. Opposite of the word ‘chaos’ is:
(A) order
(B) conceit
(C) conceit
(D) caution
Ans: (A) order

28. The antonym for ‘valuable’ is
(A) invaluable
(B) cheap
(C) unvaluable
(D) non-valuable
Ans: (B) cheap

29. Find mis spelt word
(A) analize
(B) argument
(C) assistant
(D) comparative
Ans: (A) analize

30. The meaning of “salient” is :
(A) minor
(B) prominent
(C) dispute
(D) agreement
Ans: (B) prominent

31. He would not have failed if he ……..
(A) worked hard
(B) had worked hard
(C) was working hard
(D) would work hard
Ans: (B) had worked hard

32. Killing of children is…………….
(A) infanticide
(B) genocide
(C) homicide
(D) suicide
Ans: (A) infanticide

33. ‘‘I bought a book”, is the active form of:
(A) A book has baught by me
(B) I was bought by a book
(C) A book has been bought
(D) A book was bought by me
Ans: (D) A book has baught by me

34. He said that his mother ……….. it.
(A) had been knowing
(B) had known
(C) knew
(D) was knowing
Ans: (C) knew

35. Please look ….. this word in the dictionary.
(A) for
(B) up
(C) after
(D) into
Ans: (B) up

36. The correctly spelt word below is
(A) Oacis
(B) Oasys
(C) Oeses
(D) Oasis
Ans: (D) Oasis

37. Anyone will be able to do this if…………..tries
(A) he
(B) them
(C) they
(D) anyone
Ans: (A) he

38……………. to the cinema to night?
(A) Go you
(B) Are you going
(C) Do you go
(D) Went
Ans: (B) Are you going

39. The plural of the word ‘crisis’ is
(A) crisises
(B) crices
(C) crises
(D) crisess
Ans: (C) crises

40. One of the animals in the zoo……….. dead
(A) is
(B) are
(C) has
(D) have
Ans: (A) is

41. It looks as though ……………
(A) it will rain
(B) it may rain
(C) it might rain
(D) it can rain
Ans: (B) it may rain

42. The opposite gender of pussy – cat
(A) cat
(B) he – cat
(C) tom cat
(D) colt
Ans: (C) tom cat

43.Which word is synonymous to “recollect”
(A) collect
(B) pack
(C) remember
(D) forget
Ans: (C) remember

44. She asked him many questions to…………………..what had really happened.
(A) illicit
(B) elicit
(C) enquire
(D) express
Ans: (B) elicit

45. Do not insist…………..your suggestion.
(A) in
(B) over
(C) on
(D) for
Ans: (C) on

46. He was detained from the class………….. attendance.
(A) due to
(B) for want of
(C) owing to
(D) on account of
Ans: (B) for want of

47. What ____ an apple fall ?
(A) make
(B) is making
(C) makes
(D) making
Ans: (C) makes

48. Which of the following is the same meaning as the word “fight”?.
(A) gush
(B) expel
(C) fray
(D) knot
Ans: (C) fray

49. I can see ……………. his lies and deceptions.
(A) at
(B) through
(C) with
(D) up
Ans: (B) through

50. Macaroni and cheese ………my favourite dish.
(A) is
(B) are
(C) were
(D) none
Ans: (A) is

51. The correctly spelt word below is
(A) Oacis
(B) Oasys
(C) Oeses
(D) Oasis
Ans: (D) Oasis

52. If the workmen had not been tired, they ——— the work
(A) would have completed
(B) would complete
(C) will complete
(D) will have completed
Ans: (A) would have completed

53. I am older than you, ……?
(A) Amn’t I
(B) Aren’t I
(C) Is n’t it
(D) don’t I
Ans: (B) Aren’t I

54. This question is _____ difficult for me.
(A) to
(B) too
(C) enough
(D) such
Ans: (B) too

55. He wrote his name…………. the top of the page.
(A) on
(B) in
(C) at
(D) up
Ans: (C) at

56. It is better to________in hell.
(A) rain
(B) reign
(C) rein
(D) rhine
Ans: (B) reign

57. One word for “the condition of self government”:
(A) autocracy
(B) automation
(C) autonomy
(D) autogamy
Ans: (C) autonomy

58. When I saw……….in the mirror, I was shocked
(A) itself
(B) myself
(C) itself
(D) themselves
Ans:( B) myself

59. Mary asked if she ——— use the phone.
(A) can
(B) could
(C) may
(D) must
Ans: (B) could

60. Choose the right antonym Incessant
(A) intermittent
(B) constant
(C) harsh
(D) soft
Ans: (A) intermittent

61. The operation was successful………… the patient died
(A) or
(B) and
(C) but
(D) nor
Ans: (C) but

62. The passive form of “He is writing a book”
(A) A book is written by him.
(B) A book was written by him.
(C) A book is being written by him.
(D) A book was being written by him.
Ans: (C) A book is being written by him.

63. He ……………….. from Chennai last week.
(A) has returned
(B) returned
(C) had returned
(D) will have returned
Ans: (B) returned

64. Most parents mistakenly think that mumps………….been eliminated as a childhood disease.
(A) has
(B) have
(C) had
(D) none
Ans: (A) has

65. Comely, means
(A) decent
(B) near
(C) worthless
(D) attractive
Ans: (D) attractive

66. Find out the noun form of the word ‘hate’.
(A) hates
(B) hated
(C) hatred
(D) hating
Ans: (C) hatred

67. When the chief guest at last came, the audience ——.
(A) is leaving
(B) had already left
(C) already left
(D) was already left
Ans: (B) had already left

68. The synonym of draft is
(A) drough
(B) craft
(C) print
(D) outline
Ans: (D) outline

69. We congratulated him ——- his success in the test.
(A) for
(B) on
(C) at
(D) with
Ans: (B) on

70. The opposite of ‘vernacular’ is:
(A) native
(B) foreign
(C) indigenous
(D) none of the above
Ans: (B) foreign

71. He is ………………….. .
(A) an English teacher
(B) a teacher of English
(C) an English instructor
(D) a English instructor
Ans: (B) a teacher of English

72. I should say that you don’t grumble ——– such silly things.
(A) in
(B) with
(C) at
(D) on
Ans: (C) at

73. He came here two months……….
(A) ago
(B) before
(C) yet
(D) at
Ans: (A) ago

74. Can I have ……………., please?
(A) a bread loaf
(B) a loaf of bread
(C) a bread’s loaf
(D) a loaf-bread
Ans: (B) a loaf of bread

75. Vasu gets up late every day, ———- ?
(A) isn’t he?
(B) does he?
(C) doesn’t he?
(D) don’t he?
Ans: (C) doesn’t he?

76. I ……… him seven years ago.
(A) have met
(B) met
(C) had met
(D) have been meeting
Ans: (B) met

77. The antonym of convict is:
(A) expurgate
(B) exaggerate
(C) expropriate
(D) exonerate
Ans: (D) exonerate

78. Pick out the incorrect sentence
(A) We are cousins
(B) He brought Some luggage
(C) He is waiting here for three hours
(D) I know all that he said
Ans: (C) He is waiting here for three hours

79. Though he refused at first he………in the end.
(A) came out
(B) came away
(C) came up
(D) came around
Ans: (D) came around

80. It is easy to………….but difficult to follow
(A) advice
(B) advise
(C) practice
(D) follow
Ans: (B) advise

To check your efficiency, try MOCK EXAM in this site. 

The main objective of analyzing a mock test is to identify your strong and weak areas.  Mock tests are designed to acquaint you with online interface as well as the pattern of actual  exam. This will build up your confidence to take full length examination. Once you attempt the MOCK EXAMS, the next important step is to analyze your performance. MOCK EXAMS let you gauge the level of your preparation for the exam. Many aspirants put equal amount of hard work, but what differentiates their score in actual exam is their strategy for the exam. This strategy along with optimum level of hard work is what constitutes ‘SMART WORK’. Only an efficient analysis can lead to an effective strategy to success.

Top